Ičandarin vznikol prirodzeným skrížením mandaríny a ičang papedy. Výška cca 30 – 60 cm.
Plody tohto zaujímavého citrusu sa zberajú od októbra do marca. Plody o veľkosti 6 cm sa používajú dužina ako citróny a limety, oplodí môže ako zelenina. Plody bývajú stredne veľké, cca 6 cm. Dužina je jantárovo žltá, jemná a príjemne kyslá. Citrus býva stredne vysoký, vzrastný strom, listy mierne zúbkované, mladé výhony listov sú červenkasté. Oplodie býva zelenkavé, žlté, pri zrelosti až oranžové, silnejšie, hrubé, hrboľaté a ľahko lúpateľné. Oplodie je sladké, je jedlé, je zaujímavé, že sa využíva ako zelenina. Citrus sa hodí aj na bytové pestovanie s chladným zimovaním. Citrus je veľmi odolný chladu aj mrazu, vydržal až -12 °C. Predávame citrusy na podnoži ponciru jednoročné a dvojročné, podnož je trojročná. Odporúčame všetky tieto mladé citrusy s podnožou poncirus zatiaľ ponechať v kvetináčoch av zime ponechať v chladnej miestnosti.
Tento citrusový hybrid vznikol prirodzeným skrížením medzi mandarínou a ičang papédou a je pôvodom z Číny, kde je známy už viac ako 2500 rokov. Obľúbený je aj v Japonsku, kde sa pestuje viac ako tisíc rokov, najmä v chladnejších oblastiach prefektúr Kochi a Tokushima, a to až do výšky 1400 metrov nad morom. Ide o ker alebo stredne vysoký strom s kopijovitými, zašpicatenými a mierne zúbkovanými listami s krídlatými stopkami, ktoré tvoria asi tretinu dĺžky listovej čepele. Mladé výhony majú červenkastú farbu, a rastlina je schopná znášať teploty až do -12 °C. Plody sú menšie až stredne veľké, ľahké, sploštené, s zelenkastou, žltou až oranžovou silnejšou, hrubou a hrboľatou šupkou, ktorá sa ľahko lúpe. Sú sladké, jedlé a často sa používajú ako zelenina. Dužina je jantárovo žltá, jemná, kyslá, horkastá so živicovou arómou, obsahuje málo šťavy, ale mnoho semien a skladá sa z 11-12 segmentov. Plody sa zbierajú od októbra do marca av niektorých oblastiach substituujú citróny a limetky. V Japonsku sa z nich vyrába ocot a kyselina citrónová, sú používané v ceremóniách, kuchyni aj ako dekorácia, a nachádzajú uplatnenie aj v kórejskej kuchyni. Rastlina sa vďaka rýchlemu rastu často využíva ako podnož na šľachtenie a je vhodná aj na domáce pestovanie. Existuje niekoľko kultivarov, ako 'Kinnosu', 'N°1-754', 'Xiecheng', 'Zhenchen', ktoré majú obvykle menej semien. Zatiaľ čo dužina niektorých klonov môže byť horkastá alebo dokonca nejedlá, iné majú príjemne kyslú chuť. Pôvodne bola rastlina využívaná v Japonsku ako chladuvzdorná podnož, teraz je však často nahradzovaná poncirom a jeho krížencami, napriek tomu sa ešte stále používa pre odrodu 'Tankan'.
Pre tých, ktorí si radi pestujú rastliny sami už od semienok a prvopočiatku vrelo odporúčame tieto semená. Kvalitná značka najvyššej kvality. Návod na vypestovanie súčastí balenia.
DetailIzbový kvet s výškou cca 80 - 90 cm. Priemer kvetináča 18 cm. Nenáročná na pestovanie. Veľmi obľúbený izbový kvet.
DetailŠpeciálny substrát na množenie pomocou rezňov. Substrát je vzdušný a skladá sa zo zmesi rôznych druhov kvalitných rašelín a kremičitého piesku.
DetailTel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.sk
Citrus shop záhradníctvo
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otvoreno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2025 Citrus-shop.sk - Partnerský program